Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com4 prihvatna centra za evakuisane u Sremu

NOVI SAD – Razmere štete i strahote koje su izazvale poplave širom Srbije teško je sagledati i prepričati. U trenutku zatvaranja ovog broja Slobodne Vojvodine, prema podacima Crvenog krsta, u Vojvodini je smešteno 3.325 ljudi koji su evakuisani iz poplavljenih i kriznih područja. Najveći broj, njih 2.669 nalazi se u porodičnom smeštaju, dok je 656 osoba u kolektivom smeštaju u četiri prihvatna centra u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Rumi i Šidu. Iz pokrajinskog štaba za vanredne situacije napomenuli su da su formirani dodatni stručno-operativni timovi koji će učestvovati u akcijama spasavanja i zaštite stanovništva ugroženog od poplava. Dodatni timovi su formirani i za praćenje i analizu ispravnosti vode za piće i za pružanje pomoći osobama u stanju socijalnih potreba, te da je medicinski tim dopunjen specijalistima za pružanje psihološke pomoći ljudima evakuisanim iz svojih domova.

Evakuisana i bolnica

Pokrajinski štab za vanredne situacije odlučio je u subotu, 17. maja, da evakuiše bolnicu u Sremskoj Mitrovici, pa je 168 pacijenata, među kojima je bilo i 65 nepokretnih i pet životno ugroženih, lečenje nastavilo u Novom Sadu. A u Betaniji je zbrinuto devet majki s bebama, osam žena koje su čekale porođaj i četiri trudnice jer je upravo novosadsko porodilište, nakon zatvaranja onog u Rumi početkom meseca, najbliže Sremskoj Mitrovici. Na ovaj problem je ukazao i predsednik LSV Nenad Čanak u poslednjem govoru u Skupštini Srbije.

Trebalo je odložiti raspravu

Tokom rasprave o Statutu AP Vojvodine 20. maja Čanak istakao je da je zbog poplava trebalo odložiti tu sednicu, što je i predloženo predsednici Narodne skupštine.

– Ovoga trenutka, ako nam je nešto potrebno, potrebno nam je jedinstvo i potrebno nam je, kao što na nasipima niko ne pita ko je iz koje stranke ili ko je koje vere ili ko je koje nacije, da svi brane svoju zemlju, koja je podjednako svačija od onih koji su tamo. Tako je trebalo i mi ovde da se bavimo time – da se ukine porez na donacije humanitarne pomoći, da se ukine naplata putarine u Sremu, da se porodilište u Rumi stavi u upotrebu, a ne da se trudnice iz Mitrovice i iz celoga Srema razvoze do Beograda i Novog Sada. To je ono čime je trebalo da se bavimo – naglasio je Čanak.

 

Bez posledica po poljoprivredu

Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević kaže za Slobodnu Vojvodinu da kiša, koja je padala sredinom meseca, neće izazvati veće probleme vojvođanskoj poljoprivredi. Prema njegovim rečima, problema će biti jedino u nekoliko mesta u Sremu, dok je kiša dobrodošla u Banatu i Bačkoj jer je zemlja bila suva. On podseća da je pre dve godine 300.000 hektara bilo prevlaženo, pa je to ostavilo posledice na poljoprivrednu proizvodnju i prinos, a osetilo se i na ukupnu proizvodnju i izvoz. „Vojvodina je u protekle dve godine uložila znatna sredstva u dodatno čišćenje kanalske mreže, što se pokazalo kao ispravno. I sistemi za odvodnjavanje u ovom momentu dobro funkcionišu. Zbog toga nije bilo većih problema na našem području“, ukazao je Knežević.

 

 

Čanak u Skupštini Srbije tražio

– ukinuti porez na donacije humanitarne pomoći

– ukinuti naplatu putarine u Sremu dok su poplave

– porodilište u Rumi staviti u upotrebu za trudnice iz Srema

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...