Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKonsenzus o Statutu Vojvodine napravili oni koji su u Republičkoj vlasti i oni koji se boje zatvora

BEOGRAD – Potpuno je jasno da dve su najčešće spominjane reči „konsenzus“ i „Ustavni sud“ apsolutno izgovor za nešto što ni izbliza ne zadovoljava potrebe građana Vojvodine. Ali, kao što sam rekao, za taj Statut su u Skupštini Vojvodine glasali ili članovi parlamenta iz redova aktuelne većine na republičkom nivou ili oni koji se boje zatvora. Dakle, u pitanju je jedna potpuno iznuđena tvorevina koja je prepuna falsifikata, neistina, kontroverzi – rekao je predsednik LSV Nenad Čanak u izjavi novinarima u republičkom parlamentu. Časni izuzeci, kako je rekao potom u skupštinskoj sali, mogu se nabrojati na prste.

– Taj navodni konsenzus je u stvari prihvatanje nečega što je izdiktirano – rekao je Čanak i zapitao gde je slobodnom voljom izraženo uverenje ako se prihvata naređenje.

Ustavna kriza postoji

otkad je ovog Ustava

Iako je petoro poslanika LSV glasalo protiv, republički parlament je sa 186 za dao saglasnost na Predlog Statuta AP Vojvodine, a onda se taj dokument ponovo našao u vojvođanskoj skupštini, koja ga je konačno potvrdila 22. maja. Time je saga zvana izmena Statuta AP Vojvodine u skladu s odlukom Ustavnog suda Srbije i u roku koji je on zadao okončana jer će on stupiti na snagu pre 6. juna. Čanak je, međutim, obraćajući se poslanicima u republičkom parlamentu, ukazao na dva važna momenta u roku i poslu koji je vojvođanskoj administraciji zadao Ustavni sud. S jedne strane, pitanje Statuta moralo se rešavati i raspravljati bez obzira na to što je u tom trenutku zemlja u vanrednom stanju. S druge strane, republički parlament sam po sebi nije bio u stanju da u nekim situacijama poštuje odluke Ustava, pa taj isti Ustavni sud nije našao za shodno da po tom osnovu urgira?!

– Duboko ne razumem taj veliki doprinos koji je dat da, evo, ne dođemo u ustavnu krizu. Pa ustavna kriza postoji otkad je ovoga Ustava! Ustavna kriza postoji zato što je ovo nelegalan, nelegitimian Ustav, koji, recimo, u Vojvodini nije dobio većinu posle dva dana i jedne noći gasanja. Tu noć naročito pominjem – podsetio je Čanak.

Konsenzus za zbrku

Osvrćući se na famozni i potencirani politički konsenzus, Čanak je predočio da je jedan od plodova tog konsenzusa bio i taj da je Vojvodina nastala (Koštuničinim) Ustavom iz 2006. godine, što znači da pre toga nikad nije ni postojala?! I pritom treba da ima tradicionalne simbole iz 1848. godine?! Liga se usprotivila tome i izinsistirala da se to izmeni. Ostalima to i nije bio toliki problem. Što se grba tiče, Čanak je najpre podsetio da je aktuelno rešenje sačinjeno u vreme dok je on bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, između ostalog i zato da bi se udovoljilo želji Saveza vojvođanskih Mađara i izbeglo da se koristi grb Vojvodstva srpskog (koji podseća na poraz revolucije 1848. godine, na poraz revolucije Lajoša Košuta i Šandora Petefija, gde su Srbi za pomoć austrijskoj kruni dobili pravo da formiraju autonomiju). Za ovaj aktuelni grb AP Vojvodine pojasnio je da je urađen na osnovu istorijskih činjenica, kao teritorijali grb bez političkih i nacionalnih konotacija. Budući da se sada, Statutom uvodi postojanje i upotreba tradicionalnog grba, LSV je insistirala da onda tako i bude, u skladu sa dopisom Muzeja Vojvodine o tome kako grb treba da izgleda. Ali, u Statutu se našlo rešenje drugačijih boja. – Mi nećemo glasati za ovaj falsifikat. Jer to da se menja izgled grba, izgled zastave, kako god to kome izgledalo, koji se nazivaju tradicionalnim, a to nisu, znači pristati na to da s našom istorijom i s našom nacionalnom prošlošću može da se igra ko kako hoće. To je nedopustivo – rekao je Čanak.

Udaranje u grudi patriotske

Istovremeno, Čanak je podsetio da za zastavu AP Vojvodine, koja je ove godine napunila prvu deceniju, nikad niko nije tvrdio da je tradicionalna. Naprotiv, osmišljena je u Skupštini AP Vojvodine i tamo je dobila glasove većine poslanika. – Neka kažu hoćemo novu zastavu. Pravo je njihovo. Hoće novi grb? Pravo je njihovo. Ali nemojte podvaljivati pod tradicionalnim grbom nešto što ste sad smislili, pod tradicionalnom zastavom nešto što ste sad smislili. Dakle, to je falsifikat istorijski, koji služi samo tome da se, bože moj, pokaže da je Vojvodina deo Srbije, neodvojiv, neraskidiv. A znate zašto je tako važno insistirati na tome da je Vojvodina neodvojiv i neraskidiv deo Srbije? Pa zato što ona to jeste pa je to jedina bitka koja ne može da se izgubi. Jer za sve ostalo, gde se udaralo u grudi patriotske, bitke su izgubljene – zaključio je Čanak.

 

Devalviranje vojvođanskih institucija

– Imamo suštinsko pitanje kada se ovde govori o Statutu Vojvodine. Da li ova skupština, da li građani Srbije i da li uopšte Srbija, kao država, želi ili ne želi da postoji AP Vojvodina? Ili treba raditi ono što se radi već četvrt veka, a to je da se postepeno guši, svaki put pomalo? A tome zdušno doprinose i oni koji u samoj AP Vojvodini devalviraju njene institucije, njene organe – rekao je Čanak.

 

Stalno je loše vreme 
da se razgovara o Vojvodini

Nenad Čanak, koji je i šef poslaničke grupe LSV u republičkom parlamentu, ukazao je tokom rasprave na to kako je notorna činjenica da nikada nije dobro vreme da se razgovara o Vojvodini, te da se uvek kada je to pitanje postavljano pojavljivalo nešto što je bilo važnije i što je odvlačilo pažnju. Danas su to, nažalost, tragični događaji izazvani poplavama, ukazao je on podsećajući i na to da su poslanici LSV zbog toga od predsednice Narodne skupštine Republike Srbije tražili odlaganje sednice.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...