Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLsv izgurala: Vojvodina nije osnovana Koštuničinim ustavom

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine nije učestvovala u glasanju o Predlogu Statuta AP Vojvodine 14. maja, a šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški obrazložio je to činjenicom da se došlo u situaciju da je kompromis prestao da bude sredstvo za postizanje cilja i da je postao sam cilj. Tokom rasprave o tom aktu Bogaroški je ukazao na to da se često desi da se, postižući kompromis za kompromisom, u jednom momentu dođe u situaciju da se ode suviše daleko, što se sada desilo. Bogaroški je istakao i da je teško započeti bilo kakvu raspravu o suštini AP Vojvodine, a ne krenuti od Ustava iz 2006. ili, u ovom slučaju, od odluke Ustavnog suda Srbije jer je posle ovoliko godina od njegovog donošenja sasvim jasno da u Ustavu jeste i početak i kraj problema s kojima se susrećemo.

– Način na koji on definiše AP Vojvodinu, ta sloboda koja je data politici da autonomiju širi ili sužava spram dnevnih potreba jeste nešto što trpimo na svojoj koži i mi, ali pre svega i građanke i građani Vojvodine već osam godina – naveo je Bogaroški.

Ekspresno usvajanje

Ekspresno usvajanje Statuta AP Vojvodine u pokrajinskom i republičkom parlamentu i činjenica da se nije ponovila situacija s usvajanjem prethodnog statuta koji je na saglasnost republičkog parlamenta čekao čitavih 14 meseci, ne znači da je sve teklo glatko. Njegovu izradu su pratila višemesečna prepucavanja i kontradiktorne izjave, od imenovanja radne grupe, preko njenog rada, konsultacija kolegijuma Skupštine AP Vojvodine i na kraju preko usvajanja Predloga Statuta APV u resornom odboru. Podsetimo, članica radne grupe za izradu radnog teksta Statuta AP Vojvodine imenovana na predlog Lige Mirjana Tomić Jovanović izdvojila je svoje mišljenje o konačnoj verziji teksta jer je smatrala da ga je radna grupa, konsultujući rigidnu odluku Ustavnog suda Srbije, napravila još rigidnijom. Ona je za naš list rekla da je radna grupa pošla od stanovišta koje zastupa Utavni sud Srbije, a prema kojem je Srbija visoko centralizovana zemlja, iako je takvo tumačenje u suprotnosti s mnogobrojnim odredbama samog Ustava.

Crvene linije preko kojih se nije prešlo

Tih meseci funkcioneri LSV davali su izjave koje su išle u prilog kompromisnom rešenju, uz napomenu da se od nekih stvari ipak neće odustati. Tako je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš u intervjuu „Politici“ 5. maja upozorio da se iz lošeg Ustava ne može napraviti dobar statut, ali da je Liga prethodni podržala kao znak dobre volje. Ovog puta, dodao je on, postoje crvene linije kojih se neće preći, a najspornija odredba jeste ona koja kaže da je autonomija Vojvodine uspostavljena Ustavom iz 2006. godine. Kako je naveo, reč je o elementarnoj neistini, podsećajući pritom da je Skupština Vojvodine usvojila deklaraciju kojom je konstatovala da je Vojvodina u ovom savremenom smislu nastala 1945. godine.

– Ako neko misli da može da menja istorijske činjenice, za to ne može dobiti podršku LSV-a. Dosta je čudno da isti koji se zalažu za to da je Vojvodina osnovana Ustavom iz 2006. u Statut pokušavaju da ubace tradicionalni grb Vojvodine iz 1848. godine. Da li će onda, kao kod ukradenih automobila, da prekucaju brojeve da na tom tradicionalnom grbu umesto 1848. ukucaju 2006. godinu – pitao je Kostreš.

 

Podržani zahtevi LSV

U Statut je ušlo nekoliko zahteva Lige, među kojima taj i da taj akt ima preambulu. Takođe, LSV se zalagala za to da se ne vrati stari naziv Izvršno veće već da se Vlada AP Vojvodine zove Pokrajinska vlada, a LSV je bila i za to da se uz termin nacionalne manjine koristi i termin zajednice. Ipak, najznačajnija stvar, koja je za LSV bila crvena linija, jeste to što u konačnom tekstu nema odredbe koja govori da je autonomija Vojvodine uspostavljena Ustavom iz 2006. godine.

 

Odbijen i amandman LSV

Nakon što je resorni odbor odbio amandman poslanika LSV Aleksandra Martona na Predlog Statuta AP Vojvodine, to je učinila i Skupština APV. Obrazlažući taj amandman, Marton je rekao da se LSV za mišljenje obratila Muzeju Vojvodine, instituciji koju je Skupština APV formirala, od kojih je, kako je istakao, stiglo veoma relevantno mišljenje po pitanju tradicionalnih simbola AP Vojvodine. Marton je pozvao poslanike da glasaju za njegov amandman, navodeći da na taj način mogu da se spreče neke buduće podele i buduće priče o tradicionalnim simbolima AP Vojvodine.

 

 

ZA ŠTA SE LSV IZBORILA
U STATUTU APV:

– Da postoji preambula

– Da se izbaci odredba koja kaže da je autonomija Vojvodine uspostavljena Ustavom iz 2006.

– Da se izvršni organ zove Pokrajinska vlada

– Da se uz termin nacionalne manjine koristi i termin nacionalne zajednice

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...