Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNaknada za porodiljsko odsustvo ne sme mesicima da kasni

NOVI SAD – Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine pozvao je Vladu Republike Srbije da hitno ispravi postojeću praksu po kojoj isplata naknada trudnicama i porodiljama u Srbiji kasni negde tri, a negde i više meseci! Odmah nakon republičkih izbora 2012. godine AP Vojvodini je onemogućeno da pomaže porodilje sa 30.000 dinara, a neposredno nakon izbora 2014. godine to se dogodilo Zaječaru, dok je u Beogradu pomoć prepolovljena, podsetio je Forum žena.

– Srbija je zemlja u kojoj danas trudnoća predstavlja finansijski napor i za trudnicu i za njenu porodicu. Krajnje je vreme da država osmisli i uredi sistem u kojem će trudnice imati sigurnost. U međuvremenu, dešava se suprotno i to stvara dodatni stres – naglašava se u saopštenju ligašica.

Mame za izmenu zakona

U međuvremenu je, istim povodom, organizovana i kampanja „P(B)ravo za mame“, u okviru koje su se nevladine organizacije „Srbija u pokretu“, Centar za mame i Udruženje „Roditelj“ založile za izmenu načina isplate porodiljskih naknada, kako bi se ubuduće sprečilo njihovo kašnjenje. Cilj kampanje je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu za vreme porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije na njihove račune, umesto s računa poslodavaca, kakva je bila dosadašnja praksa. Ovom izmenom bi se privreda rasteretila suvišnih finansijskih i administrativnih troškova, a država direktno preuzimanje odgovornosti za porodilje. Da bi se do toga došlo, neophodno je izmeniti član 13 Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. U okviru kampanje organizovano je 250 trudnica i majki male dece iz cele Srbije koje treba da javno razgovaraju sa svakim od 250 poslanika i poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i ubede ih, uz pomoć ličnog iskustva, da je potrebno promeniti zakon.

Ukinuti nepotrebnu administraciju

Jedna od tih 250 mama jeste i Novosađanka Ana Pataki, koja je upozorila da po postojećoj praksi poslodavac ima obavezu podnošenja dokumentacije jedinici lokalne samouprave, koja tu dokumentaciju zatim šalje državi, što na godišnjem nivou podrazumeva prikupljanje opširne dokumentacije od preko sto listova papira. Dok bi to bilo znatno manje kada bi država preuzela isplatu naknada. Trenutna procedura destimuliše poslodavce, zbog čega se dešava da oni ne prijavljuju svoje trudnice i porodilje, dogovaraju isplatu naknade na ruke ili na drugi način izbegavaju proceduru koja zahteva podnošenje iste dokumentacije tokom 12 meseci.

– Poenta je u tome da se izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom poslodavac izuzme iz te procedure i da onda država na osnovu prikupljene dokumentacije, jednom na početku i jednom na kraju porodiljskog odsustva mame, direktno isplaćuje porodiljsku naknadu. Kampanja „P(B)ravo za mame“ nije usmerena protiv poslodavaca, već i njima olakšava tu administrativnu proceduru – navodi naša sagovornica. Ana Pataki ukazuje na to da, čak i uz najbolju pripremu, porodica u koju stiže novi član ima ogromne troškove za opremu, proizvode za ličnu higijenu majke i bebe, kao i adaptiranu hranu, pelene i brojne druge potrepštine, pa je porodica koja u tom periodu ostane bez majčine zarade višestruko oštećena.

Razgovori s poslanicima

Kampanja je zato usmerena na poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije jer su oni ti koji donose zakone u ovoj zemlji, dodaje ona.

– Kampanja je zamišljena tako da svaka od 250 mama koje učestvuju u njoj razgovara sa po jednim poslanikom ili poslanicom sadašnjeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije i u tom razgovoru im objasni šta je motiv i cilj kampanje – navodi Patakijeva.

Ona kaže da se akciji odazvala iako lično nije imala negativno iskustvo s poslodavcem.

– Razumem mame, posebno u jednom javnom preduzeću čije naknade kasne i po četiri meseca. Pretpostavljam samo šta znači i koja je to količina stresa koju one trpe kada, osim brige o maloj bebi, moraju da razmišljaju o tome da li su dobile svoje plate i da li će imati dovoljno novca da kupe pelene ili adaptirano mleko, ako se dete ne hrani redovno – navodi Ana Pataki dodajući da je ovo pitanje koje pogađa veliki broj građana, a ne samo sadašnje roditelje.

– To su i sve buduće mame i sve porodice koje planiraju neko potomstvo. To je u interesu svih koji će u narednom periodu postati roditelji – zaključuje naša sagovornica.

 


ZAŠTO BI DRŽAVA JOŠ
TREBALO DA PREUZME
ISPLATU NAKNADA?

1 POSLODAVCU ZA

1 PORODILJU

GODIŠNJE TREBA

100 PAPIRA!

 

Najgore je samohranim majkama

Ana Babović, izvršna direktorka organizacije „Srbija u pokretu“, istakla je za „Politiku“ da je polovina poslodavaca nesavesna i ne isplaćuje na vreme naknade porodiljama, pa se dešava da mame po šest meseci ne dobijaju novac, a Maša Mišić iz organizacije „Budimo u pokretu“ da su u posebno nezavidnom položaju samohrane majke.

Nastavak Ligine borbe

Podsetimo da je zahvaljujući akcijama LSV obezbeđeno finansiranje punih plata tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja prvo u Novom Sadu još 2011. godine, da bi se zatim ta praksa narednih godina proširila na Belu Crkvu, Kikindu, Sombor, Zrenjanin, Šid, Žabalj, Žitište i Kovačicu. Konačno, od 1. januara ove godine svim trudnicama i porodiljama isplaćuje se puna plata.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...