Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comIgranje fašizmom Demokratske stranke srbije

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila najavu Demokratske stranke Srbije o uvođenju jezičkih patrola na severu Bačke navodeći u saopštenju da je tom idejom DSS pokazala da joj je mesto u grupi bratskih organizacija koje ni kada se udruže ne mogu da pređu cenzus jer je građanima dosta mržnje i podela.

– Ostavši van parlamenta, DSS više i ne krije svoju zlu nameru i profašističke metode. Nema razlike između ove ideje i pravljenja spiska nepatriota, pa očekujemo da se nadležni prema tome tako i odnose – navedeno je u saopštenju LSV.

Povratak jezika devedesetih

Podsetimo, predsednik Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov najavio je prošle nedelje uvođenje stranačkih jezičkih patrola koje bi trebalo da utvrde u koliko naseljenih mesta u Vojvodini, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom. Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški rekao je u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije da DSS ne poznaje Vojvodinu, što se dosad pokazalo.

– Ovo je jezik devedesetih koji sam se nadao da neću nikada čuti i ja ne znam šta je vaša ideja pošto utvrdite ko ne govori srpski. Da napravite spiskove pa da šaljete u školu ili da šaljete možda u Mađarsku? A onda posle rešimo tako problem Rumuna, pa onda Slovaka – upitao je Bogaroški Milenka Jovanova, koji je gostovao u istoj emisiji.

Politika nekažnjavanja podstiče ektremizam

Inače, 29. maja navršava se punih pet godina od usvajanja Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, koji su predložili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine. Između ostalog, njime se uređuje zabrana manifestacija, isticanje simbola ili znakova ili bilo kakvo drugo delovanje neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, kojima se na bilo koji način povređuju ustavna prava ili slobode građana. Ipak, nema podataka da je u prethodnih pet godina iko kažnjen po tom zakonu. Ali se i dalje dešavaju slučajevi poput onih kada je u Novom Sadu jedna osoba prošetala Zmaj Jovinom ulicom u majici s nacističkim kukastim krstom ili kada je nekolicina omladinaca FK „Vojvodina“ salutirala nacističkim pozdravom. Ili što ekstremno desničarska organizacija SNP „Naši" nekažnjeno pravi spiskove srbomrzaca i nepijatelja srpstva poput medija ili nevladinih organizacija.

Blaga kaznena politika

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je za naš list da je blaga kaznena politika jedan od važnih razloga za sveprisutnost fašizma i fašističkih simbola i manifestacija u našem društvu.

– Da je neki pojedinac ili organizacija na osnovu tog zakona kažnjen pre dve ili tri godine, danas bi svakako bilo manje mogućnosti da nam se dešavaju skorašnji slučajevi javnih manifestacije fašizma – kaže Bešlin.

– Mladi su izgubili svaki vrednosni orijentir, više se ne zna koji je to pokret bio antifašistički, koji se pokret borio protiv fašizma, s kojim ideologijama su u Drugom svetskom ratu na ovim prostorima bili kolaboracionisti, udžbenici istorije su poražavajući i sve to utiče na to da se mladi ovako ponašaju – ocenio je Bešlin.


Masovne osude

Da nema samo Liga problem za manifestaciju fašizma DSS najbolje svedoči i lavina osuda i reakcija koja je usledila. Tu ideju osudili su kancelarija pokrajinskog ombudsmana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, SVM, Nova stranka, SPO, DS, ali i pojedinci poput profesora međunarodnog prava Tibora Varadija.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...