Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBiračka mesta za nacionalne savete da budu i na selima

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržaće izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ukoliko bude usvojeno pet njenih amandmana koji su, kako je za Slobodnu Vojvodinu potvrdila poslanica LSV Olena Papuga, predloženi s „dobrom namerom da se ova oblast usaglasi i unapredi“. 

– Predložila bih vam da usvojite amandman LSV koji se odnosi na to što je određeno da biračka mesta mogu da budu otvorena samo tamo gde ima 100 birača. U nekim sredinama živi manji broj pripadnika nacionalne zajednice koji hoće da glasa, a na selima živi starija populacija kojoj je odlazak u opštinsko mesto velik problem, zbog čega je tim pripadnicima nacionalne zajednice ponekad uskraćeno pravo da glasaju – rekla je Papuga na početku skupštinske rasprave o tom aktu. Ona je upozorila da birački spisak nije dobro rešen jer postoje neusklađenosti između jedinstvenog biračkog spiska i posebnog biračkog spiska za pripadnike nacionalnih zajednica, što izaziva dosta problema. – Jedinstveni birački spisak bi mogao da sadrži neku odrednicu gde piše da li se ta osoba upisala i u poseban birački spisak. Mislim da to nije kršenje prava – rekla je poslanica LSV, koja je i članica rusinskog nacionalnog saveta. Papuga je upozorila i da je važno da Savet za nacionalne manjine proradi, što dosad nije bio slučaj.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...