Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVoda i smeće surak-rana Srbije

NOVI SAD – Poglavlje 27 u pregovorima s Evropskom unijom, koje nam predstoji i koje se odnosi na zaštitu životne sredine, predstavlja jedno od najsloženijih i najzahtevnijih. Prve procene su da će troškovi usklađivanja zakona Srbije sa EU u ovoj oblasti biti 10,6 milijardi evra, a potpuno usklađivanje očekuje se do 2030. godine. Doskorašnja pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a sad poslanica LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije Nada Lazić, koja je učestvovala u izradi Strategije približavanja Srbije EU kao članica Radne grupe za oblast voda, kaže da će, kad se krene u rešavanje problema u svakoj oblasti ponaosob, sigurno utvrditi da su potrebna i veća sredstva.

Pola milijarde za bolju pijaću vodu u Vojvodini

Od procenjenih 10,6 milijardi evra, najviše novca, čak oko pet i po milijardi evra, otići će na oblast vode za koju je ocenjeno da je u Srbiji u najlošijem stanju, kaže Lazićeva za naš list. Više od polovine tog iznosa potrebno je za uređenje otpadnih voda jer one utiču na kvalitet površinskih voda, podzemne vode, ribnjake, pa i na stanje u turizmu. Ne može se turista dovesti na reku u koju se ispuštaju otpadne vode, ističe Lazićeva za Slobodnu Vojvodinu.

Prema strategiji, posle sektora voda, najveća izdvajanja biće potrebna u sektoru za otpad (2,8 milijardi evra) i sektoru za industrijsko zagađenje i buku (1,3 milijarde evra). Ukupni trošak po stanovniku procenjuje se na 1.400 evra, dok je u ranijim proširenjima u proseku iznosilo 1.150 evra po stanovniku, rečeno je nedavno na predstavljanju strategije u Privrednoj komori Srbije.

– Moglo bi se reći da su otpad i vode nešto s čime će Srbija imati najviše problema i na čemu treba najviše da radi. Skupština Vojvodine je 2009. godine usvojila Strategiju vodosnabdevanja i zaštite vode u Vojvodini, kojom je obuhvaćena voda za piće i otpadne vode. Gruba procena ovog dokumenta jeste da bi u rešavanje problema voda trebalo utrošiti oko milijardu i po evra. Samo za izgradnju neophodnih sistema i poboljšanje kvaliteta vode za piće u pokrajini potrebno je oko pola milijarde evra – ističe Nada Lazić.

Menjaćemo i gorivo u javnom prevozu

Prema njenim rečima, na zagađenost vazduha najviše utiče saobraćaj, zatim industrija, ali i nepostojanje vetrozaštitnih pojaseva i nedostatak pošumljenosti Vojvodine.

– U Vojvodini postoji velik problem koji ima veze s prisustvom tzv. suspendovanih čestica u vazduhu. To su lebdeće čestice u vazduhu na kojima se nalazi polen, čađ, izduvni gasovi iz automobila... Podaci govore da vetar godišnje odnese 0,9 tona po hektaru zemlje s naših oranica. I to sve negde završi, između ostalog i u našim plućima. A znamo da se zemljište tretira pesticidima, đubrivom – upozorava Lazićeva i dodaje da će za uređenje te oblasti biti potrebna drugačija organizacija i sistemi za prečišćavanje vazduha iz industrije koja je najveći zagađivač, promena goriva u javnom prevozu, drugačija organizacija saobraćaja u gradu...

 

Rokovi se moraju poštovati

 

Narodna poslanica Nada Lazić upozorava da se nijedan problem koji je obuhvaćen zaštitom životne sredine (otpad, voda, priroda, vazduh, genetski modifikovani organizmi, industrija) ne može rešiti za godinu dana, ali da će nam Evropa, uz finansijsku pomoć, davati i rokove koje ćemo morati da ispoštujemo. „Ako ne budemo spremni da radimo, nećemo moći da iskoristimo nepovratna sredstva koja će nam biti na raspolaganju. A sami nismo u mogućnosti da to uredimo. Jer da jesmo, već bismo to uradili“, zaključuje naša sagovornica. Upravo zbog kompleksnosti posla koji nas čeka na putu ka EU, Lazićeva je prilikom rasprave o zakonima o vladi i ministarstvima insistirala da sektor ekologije bude zastupljen u posebnom ministarstvu, a ne zajedno s poljoprivredom, kako je predloženo. Vladajuća većina je, međutim, odlučila suprotno.

 

IZDVAJANJA

za otpadne i pijaće vode 5,5 milijardi evra

za otpad 2,8 milijardi evra

za industrijsko zagađenje i buku 1,3 milijarde evra

 

Samo u Vojvodini za rešenje

problema pijaćih i otpadnih

voda potrebno milijardu i po evra

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...