Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com„Kurir“ se izvinio Čanku za laži koje je objavljivao

BEOGRAD – List „Kurir“ je 12. juna objavio tekst u kojem se izvinjava lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku zbog laži koje je o njemu objavljivao. Takođe, u tekstu pod naslovom „Nenad Čanak nije bio špijun Miloševića!“ navodi se i da je taj list kažnjen zbog toga sa 300.000 dinara, te da se još neki postupci vode. Taj tekst prenosimo u celosti:
– Izvinjenje zbog grešaka! Opštinski sud u Novom Sadu odlučio je da je dnevni list „Kurir“ dužan da Nenadu Čanku isplati odštetu od 300.000 dinara zbog tekstova iz maja prošle godine, u kojima je lažno optužio lidera LSV da je bio Miloševićev špijun devedesetih godina prošlog veka.

Neosnovane optužbe

Podsetimo, prethodno je Komisija za žalbe Saveta za štampu 5. juna prošle godine konstatovala da je „Kurir“ prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem tekstova „Nenad Čanak bio Miloševićev špijun“ i „Čanak sam priznao da je radio za DB“ jer se oglušio o profesionalne norme koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina. Prema oceni članova komisije, ti tekstovi u „Kuriru“ bili su u suprotnosti ne samo s pojedinačnim odredbama kodeksa novinara Srbije već i s elementarnim etičkim standardima. U ovom slučaju, kako je tad ocenjeno, reč je o klasičnom primeru hajke, koja se bez ikakvog osnova vodi protiv jedne osobe.

Stari sporovi


Prema pravilima Saveta za štampu, „Kurir“ je imao obavezu da u roku od tri dana objavi tu odluku, što nije učinio. Tužba koja je tim povodom usledila protiv „Kurira“ nije bila prva. Sud je, između ostalog, presudio u korist Čanka i povodom teksta „Veliki bolid“, a još neki procesi su u toku. „Kurir“ je prejudicirao krivicu Nenada Čanka u vezi s incidentom ispred restorana „Tako je suđeno“, objavljivao ankete sa sugestivnim pitanjima protiv njega, ali i niz ličnih uvreda, kad su ismevani njegov izgled i invaliditet.
Redakcija dnevnog lista „Kurir“ žali zbog takvih uređivačkih i novinarskih propusta.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...