Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUtvrditi šta će konkretno raditi Pokrajinska vlada, a onda ko će to i da izvede

NOVI SAD – Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine odlučio je na sednici 16. juna da Liga nije i neće biti manjinski partner, da će se s njom dogovarati i poštovati dogovoreno ili se na dogovor neće moći računati. Takođe, Glavni odbor LSV potvrdio je i principe za razgovore koje će Liga u narednim danima ponuditi političkim strankama u Skupštini AP Vojvodine, a reč je o planovima i ciljevima koje vojvođanska administracija treba da ostvari u narednom periodu. Isti principi biće i osnov prilikom razgovora o rekonstrukciji pokrajinske vlade.

Rekonstrukcija
po principu efikasnosti


Glavni odbor je izvešten i o visokom stepenu političkih i partnerskih odnosa s Novom demokratskom strankom, koji su potvrđeni i prošlonedeljnim sastankom vrha LSV s vrhom NDS.
Podsetimo, u petak, 13. juna, nakon tih razgovora, na konferenciji za novinare koju su održali Nenad Čanak i Boris Tadić poručeno je da bi Pokrajinska vlada trebalo da bude rekonstruisana na principima efikasnosti i konkretnih projekata koje će morati da preuzme i da ostvari.

Ništa bez NDS

Lider LSV je istakao da je kompletna blokada funkcionisanja pokrajinske administracije došla zbog toga što se došlo u poziciju da jedan set potrošenih ljudi to doživljava kao mesto svog uhlebljenja, a ne kao prostor za služenje građanima.
Čanak je ukazao i da će i za pokrajinsku administraciju i za građane Vojvodine biti dobro da u toj novoj vladi ne bude potrošenih ljudi, kao i da je Nova demokratska stranka partner bez kog Liga apsolutno nije spremna ni na razgovore niti na bilo kakvo uključivanje u bilo koji oblik izvršne vlasti.
Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik LSV je ukazao i na to da se po nekim pitanjima, poput potrebe obeštećenja Vojvodine zbog poklanjanja NIS-a, Liga s koalicionim partnerima ne slaže već godinama i da se zbog toga došlo u situaciju da se vuku radikalniji potezi.
– Svako ko pokuša da imputira LSV bilo šta što se sad događa, događa preko noći, da je to posledica ovakve ili onakve političke matematike trenutka, očigledno nije pratio rad Lige – ukazao je Čanak.
Glosa:
Čanak je ukazao i na to da će i za pokrajinsku administraciju i za građane Vojvodine biti dobro da u toj novoj vladi ne bude potrošenih ljudi

Kostreš: Mi smo dali svoje upute


Dan nakon sednice Glavnog odbora LSV, u utorak, 17. juna, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je, govoreći o pregovorima koje je Liga počela nekoliko dana ranije sa NDS, za „Dnevnik“ pojasnio da će poziv za razgovore dobiti sve poslaničke grupe u vojvođanskom parlamentu kako bi mogle da se usaglase o političkoj platformi i budućem delovanju Pokrajinske vlade.
– Naravno da ćemo se obratiti dugogodišnjim koalicionim partnerima jer od njih očekujemo podršku, a ako bude nesporazuma, tražićemo partnere s druge strane, kao što je to bilo prilikom obezbeđivanja podrške za usvajanje promene izbornog sistema u Vojvodini – rekao je Kostreš. On, međutim, nije želeo da komentariše nagađanja da potpredsednik vojvođanske vlade i funkcioner DS Dragoslav Petrović, koji je nazivan kamenom spoticanja u saradnji dve stranke, neće biti sklonjen s te funkcije.
– Ne bih se bavio tumačenjima. Mi smo dali svoje upute i oni će biti ispunjeni ili neće. Ako budu ispunjeni, to će biti dobro, ako ne, onda ćemo povući kontramere – zaključio je Kostreš

Zajedničko delovanje

Pored visokog stepena saglasnosti oko vrednosnog sistema za koji se dve partije zalažu i najava produbljivanja te saradnje u narednom periodu kroz niz zajedničkih akcija i kroz zajedničko delovanje u parlamentima Vojvodine i Srbije, LSV i NDS su dogovorile i saradnju oko zajedničkih zakonskih inicijativa koje će biti predlagane i drugim strankama. Lider NDS Boris Tadić dodao je na konferenciji za novinare da je na sastanku bilo reči i o promeni političkog sistema i o tome kako ga prilagoditi razvoju zemlje.Dosta je bilo sanacija, vreme je za prevenciju


NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su u četvrtak rebalans pokrajinskog budžeta, kojim je omogućeno preusmeravanje novca vodoprivrednim preduzećima koja su učestvovala u odbrani od poplava. Poslanik LSV Robert Kolar ukazao je tokom rasprave da bi bilo nedopustivo da se preduzećima koja su u tim poslovima učestvovala i sprečila moguću katastrofu, ne isplate sredstva u skladu sa zakonom, pa da se u narednim mesecima dođe u situaciju da ona ne budu spremna za eventualnu novu katastrofu koja bi nas mogla zadesiti narednih meseci.
– Zaista treba da prestanemo da razmišljamo o stogodišnjim ili hiljadugodišnjim vodama. Više je nego jasno da to više ne postoji, da to može samo da se uzmu reperi kako je bilo pre ovoliko ili onoliko godina, ali da  živomo u vremenu kada nam planeta vraća sve ono što smo joj mi uradili. I više je nego jasno da nesvakidašnje situacije, da li su u pitanju velike vode ili suše, neće biti pitanje 100 ili 1000 godina, nego će biti pitanje našeg svakodnevnog života – rekao je Kolar. Upozorio da je krajnje vreme da se prestane sa sanacijama i u većoj meri počne da se predupređuju elementarne nepogode kojih će, na žalost, biti više.
– Jedini način da se preduprede sva saniranja je da se napravi jasan prioritet oko kapitalnih i suštinskih ulaganja. Čišćenja kanala, utvrda nasipa, pošumljavanja, odmuljivanja, usmeravanja tokova, sve ono što nije pitanje samo zaštite od elementarnih nepogoda, nego upotreba resursa za jednu od ključnih privrednih grana koje Vojvodina ima – istakao je Kolar.


 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...