Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPokrajinski izbori ubuduće jeftiniji i pravedniji

NOVI SAD – Posle dvanaest godina konstantnog insistiranja i osam meseci od konferencije za novinare na kojoj su zamenik predsednika i potpredsednik LSV Bojan Kostreš i Branislav Bogaroški, između ostalog, najavili intenzivniji razgovor na tu temu pre svega s koalicionim partnerima, Skupština AP Vojvodine usvojila je 6. juna pokrajinsku skupštinsku odluku o izboru poslanika kojom je dotadašnji kombinovani izborni sistem zamenjen proporcionalnim, po ugledu na republički i lokalni nivo. Inicijativu koju je podnela Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala su 62 poslanika, a protiv nje bile su Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara.
Glas ne vredi isto
– Pokušavali smo sedam meseci da razgovaramo na tu temu, mrdnuli se nismo jedan milimetar. I naša inicijativa odraz je upravo toga – sedam meseci pokušavanja i tapkanja u mestu – rekao je predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški odgovarajući na pitanja da li je ovaj potez izveden naprečac, kako se moglo čuti od predstavnika Demokratske stranke.
– Hajde da ne svodimo sve na zadnja tri ili zadnjih sedam dana, nego da pogledamo malo kako smo došli do ovoga, gde je geneza – ukazao je on.
Glavni razlog zbog kojeg je izborni sistem promenjen jeste činjenica da su izborne jedinice u kojima se biraju većinski poslanici neujednačene, pa ima onih sa sedam, osam ili deset hiljada birača, poput Opova ili Sremskih Karlovaca, a ima i onih od 40.000 pa do 70.000, poput Sremske Mitrovice. Zbog toga se dolazi u situaciju da glas u Opovu ili Sremskim Karlovcima vredi koliko sedam ili osam glasova u Sremskoj Mitrovici.

Odbrana neodbranjivog

Glavni argument DS i SVM za odbranu postojećeg sistema bio je to što ukidanjem većinskog sistema pojedine opštine ubuduće neće imati svog poslanika u vojvođanskoj skupštini, što je išlo dotle da se govorilo da će broj takvih građana dostići milion.
I dok je četvoro poslanika Demokratske stranke biranih po većinskom izbornom sistemu napuštao poslanički klub DS i prelazilo što u Treću Srbiju što u SNS, najveći problem, prema navodima DS i SVM, bio je to što građani više neće birati poslanike imenom i prezimenom, a „što će dovesti do toga da će ubuduće svi poslanici koji uđu u parlament zavisiti od stranačke volje“. To, kao, dosad nije bio slučaj?!
– Hajde da pogledamo da li nam se desilo u 14 godina da većinski poslanik iz vladajuće koalicije ne glasa za neku odluku jer njegova opština nije ostvarila tu svoj interes. I obrnuto, da poslanik iz opozicije podrži neku odluku zato što vidi interes svoje opštine? Hajde da vidimo nezavisne poslanike izabrane po većinskom izbornom sistemu koji su četiri godine ostali nezavisni? Koliko je takvih slučajeva bilo – upitao je Bogaroški. Odgovor je izostao.

Kombinovani sistem je bio i skuplji

Treba reći i to da je kombinovani izborni sistem višestruko skuplji i pritom ima dva kruga, pa se kampanja produžava još dve nedelje. Uz sve to, ako većinski poslanik iz nekog razloga podnese ostavku ili premine, kao što se ranije dešavalo, u tim izbornim jedinicama moraju se organizovati dopunski izbori, koji opet zahtevaju kampanju i angažovanje izbornih komisija.
Zašto je, međutim, DS branila isti taj kombinovani izborni sistem?
Na izborima 2012. godine, kada je izabran aktuelni saziv pokrajinskog parlamenta, Demokratska stranka je osvojila 212.189 glasova odnosno 20,980 procenata, što joj je bilo dovoljno za 16 mandata, dok je lista SNS osvojila 185.311 glasova odnosno 18,322 odsto, na osnovu čega je dobila 14 mandata. LSV je tada podržalo 111.397 birača, što je 11,014 odsto, na osnovu čega je Ligi pripalo osam mandata, dok je SVM za 62.275 glasova odnosno 6,157 procenata podrške dobio četiri mandata. Međutim, na većinskim izborima, na kojima su kandidati DS u drugi krug ušli u 50 jedinica, na kraju su trijumfovali u 42. Naime, birači se tad opredeljuju između dva kandidata, kao prilikom izbora za predsednika države pa se dešava da i oni kojima ne odgovara jedno rešenje glasaju za njega kako bi glasali protiv drugog. Bilo kako bilo, DS je tako sa 21% glasova birača ukupno sabrala 58 od 120 poslanika, svega tri manje od apsolutne većine!

Šta bi bilo s interesima
nacionalnih zajednica?


Poslanica LSV u skupštini Maja Sedlarević ukazala je u jeku rasprave o izmeni izbornih pravila u Vojvodini na to da će tek nakon izmene sistema konačno moći da se ispoštuje zakonska obaveza da u poslaničkim klupama bude najmanje trećina manje zastupljenog pola, odnosno žena. Trenutno u pokrajinskom parlamentu od 120 poslanika ima samo 22 žene, odnosno 18,5 odsto, a žena je pobedila u samo tri od 60 izbornih jedinica po većinskom sistemu!
S druge strane, Demokratska stranka je predložila amandman kojim bi se Vojvodina podelila na 120 izbornih jedinica, u kojima bi se, praktično po većinskom sistemu, birali poslanici za Skupštinu APV. Međutim, izostalo je objašnjenje na pitanje šta ako u svih 120 izbornih jedinica pobedi Srbin i muškarac? Šta bi onda bilo s interesima nacionalnih zajednica? A žena?

Pokrajinski izbori 2012.

Proporcionalni sistem

broj glasova    %        broj mandata
DS    212.189    20,980        16
SNS    185.311    18,322        14
LSV    111.397    11,014        8
SVM    62.275        6,157        4

Većinski sistem

broj
mandata
DS    42
SNS    9
SVM    3
LSV    2

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...