Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKAKO I ZAŠTO: Pastoru nije sporan Igor Mirović, ali jeste Nenad Čanak?!

NOVI SAD – Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je u intervjuu dnevnom listu „Politika“ 11. juna da nema problem s tim da Igor Mirović bude pokrajinski premijer, te da i s njim i s Goranom Kneževićem ima ljudski i kolegijan odnos. Činjenica da mu nimalo nije sporan čovek koji se nikad nije jasno ogradio od tvrdnji da je Mađarima devedesetih nudio sendvič i vagon za put, možda bi nekoga mogla da iznenadi, ali samo dok se ne seti da je Pastor bio taj koji je prvi vodio Tomislava Nikolića, dugogodišnju desnu ruku radikala Vojislava Šešelja, kod Viktora Orbana. I dok mu Mirović nije sporan, Pastor ne štedi teške reči na račun starih prijatelja SVM u liku LSV i Nenada Čanka. Zašto? Možda zato da bi izbegao neprijatna pitanja. Samo, ona tako neće nestati. Tek, postalo je pravilo da na svaku kritiku ili pitanje usmereno ka potezima funkcionera SVM, pa čak i kada to nije slučaj, Liga socijaldemokrata Vojvodine od te iste stranke bude ili netačno interpretirana ili optužena za raznorazne besmislice. Tužno je, pritom, što je reč o stranci s kojom je Liga socijaldemokrata Vojvodine godinama bila pouzdan partner i s kojom je naročito tesno sarađivala tokom mračnih devedesetih, kada je štitila prava nacionalnih zajednica.

Pitanje za Andora Delija

Ovih dana pokrajinski sekretar Andor Deli (SVM) napušta tu funkciju jer je na listi vladajuće mađarske desničarske stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana postao poslanik u Evropskom parlamentu. Tim povodom Nenad Čanak je u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine postavio prosto pitanje kako će Deli glasati kad interesi Republike Mađarske i Republike Srbije budu suprotstavljeni? Pitanje je više nego legitimno jer Deli nije izabran kao funkcioner SVM u evropski parlament, nego na listi vladajuće, i to desničarske stranke u susednoj zemlji. Može li onda Deli glasati protiv interesa te stranke i te zemlje? Deli je otćutao, ali se oglasio lider SVM Ištvan Pastor poručujući da „vojvođanski Mađari nisu izdajnici“.
Šta to znači? Ko je uopšte pominjao vojvođanske Mađare, a kamoli pomislio tako nešto? Pitanje je bilo jasno i upućeno Deliju. Umesto odgovora, Pastor je zamenio teze, pa je u delu javnosti, a pogotovo na mađarskom jeziku, protumačeno da je Čanak vojvođanske Mađare nazvao izdajnicima. Čanak to da uradi? Liga socijaldemokrata Vojvodine to da uradi? Onaj isti Čanak i ona ista Liga poznati po antiratnim protestima i zaštiti nacionalnih zajednica u Vojvodini? Onaj isti Čanak i ona ista LSV koji su se pobunili i u Trešnjevcu, Adi i Senti kada neki od danas najviših funkcionera SVM nisu bili u prvim redovima? Ona Liga koja iz godine u godinu insistira da udžbenici na jezicima nacionalnih zajednica ne kasne?

Prethodna laž

Pre tri godine, oktobra 2011. na isti način kao i sad izmišljeno je da su Čanak i LSV vojvođanske Mađare nazvali fašistima?! Onaj Čanak i ona Liga koja je branila vojvođanske Mađare? Ona Liga koja ima u predsedništvu ima Vaš Tibora i Čizik Karolja? Stranka kojoj je logo ispisan između ostalog i na mađarskom jeziku? Ona je nazvala Mađare fašistima?!


Zašto je pitanje legitimno, a ne uvredljivo

Danas čelni ljudi SVM vladaju u Subotici (i još nekoliko opština) sa SNS, a u pokrajinskoj vlasti učestvuju u tesnoj saradnji sa DS. Svi ostali manji transparentni oblici vlasti, upravljanja i uticaja kojima SVM raspolaže i koja upražnjava ostaju za neku posebnu, narednu priču. Ovog puta zadržaćemo se na detalju da je SVM deo vladajuće koalicije u Srbiji, odnosno da vlast u ovoj zemlji i Vučićevu vladu predstavlja koalicija SNS–SPS–SVM, da ta stranka u Beogradu razvija gradski odbor, a u međuvremenu i te kako postoji jaka veza SVM i vlade susedne Mađarske.
Podsetimo, aktuelni mađarski premijer i lideri Fidesa Viktor Orban pred prošle izbore, takođe kao premijer, marta 2012. pozivao je vojvođanske Mađare da glasaju za SVM, dok je u martu ove godine to činio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Mađarske Žolt Nemet. Uz sve to, funkcioner SVM Andor Deli upravo je na listi FIDES-a, postao evropski poslanik. Zato je više nego legitimno pitanje: kako će glasati Andor Deli kada se preklope interesi Srbije i Mađarske? Ili još bolje, kad bude trebalo braniti interese Vojvodine. Da li je za njega Vojvodina i dalje Vajdasag (Vojvodina) ili Južni kraj (Delvidek)?
Pitanje je jednostavno, nikoga ne vređa, niti je to ikome namera. Bilo bi dobro da i odgovor bude takav.

Realno i principijelno


Ištvan Pastor je nekoliko puta promenio stav u svega desetak dana. Od toga da kao predsednik SVM „ne želi da pregovara o tome ko, kome, zašto i koliko, želi nekome da da“, i „ne želi da iskoristi svoj položaj pa da ucenjuje“, prilikom rekonstrukcije pokrajinske vlade (Dnevnik, 8. juna), do toga da (Blic, 19. juna) SVM u rekonstrukciji pokrajinske vlade nema nameru da odustane od nekih pokrajinskih sekretarijata koja mu pripadaju.
U međuvremenu, 11. juna je u „Politici“ predložio formiranje vojvođanske vlade nacionalnog jedinstva  u koju bi ušle sve parlamentarne stranke, a na pitanje da li u SNS vidi „glavnog igrača" koji bi dobio i mesto premijera, Pastor odgovara – „Ja mislim da je to jedino realno“. Njegovu ideju su međutim odbacile i SNS i DS, pa osam dana kasnije Pastor u Blicu poručuje:
„ SNS s pravom kaže da s aspekta legitimiteta situacija u Vojvodini danas nije kao što je bila pre dve godine“. Pored toga, dodaje: „SVM i ja lično spremni smo da razgovaramo sa svima kako bi se održala sadašnja većina, ali to zavisi od DS, pa ako to nije moguće, radićemo ono što je realno“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...