Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMagazin

Kako je Jaša Tomić ubio Mišu Dimitrijevića

Piše: dr Miloš Savin, istoričar

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine 28. oktobra poručio je da bi spomenik  Jaši Tomiću trebalo izmestiti iz najužeg centra grada i postaviti ga na neku primereniju  lokaciju.

 

„Dveri“ – priča ili olajavanje s kapidžika

Piše: Svetislav Jovanov

Ponekad vam i najveće budalaštine pružaju dobro polazište za naglašavanje istine: upravo je to slučaj s tekstom „Deset razloga za ukidanje autonomije Vojvodine”, objavljenim na sajtu „Dveri“. Ako za trenutak zanemarimo patološki i klevetnički ton kojim je obojen tekst u celi...

 

Ideolog stvaranja Vojvođanske autonomaške stranke

Žarko Jakšić (Srpska Crnja, 28. april 1880 – Titel, 12. decembar 1945)

Žarko je bio član čuvene porodice Jakšić iz Srpske Crnje, a jedan od stričeva bio mu je  pesnik Đura Jakšić.

 

Primer iz kojeg će Evropa mnogo učiti

Piše: Radivoje Jovović, politikolog

Septembra 2015. godine, na regionalnim izborima Katalonije apsolutnu većinu osvojile su independističke partije. Ni dva meseca kasnije, katalonski parlament usvojio je rezoluciju o početku procesa raskida sa Španijom.

 

Veličanje Apisa – Promocija političkih zločina

Piše: dr Milivoj Bešlin

Ovih dana, javnost je upoznata s kontroverznim potezom jednog od ministara u Vladi Srbije, koji je poželeo „dobrodošlicu kući“ kostima pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa.

 

Sa našim džepom mi ćemo gospodariti!

Dosad smo stalno i samo davali. S početka dobrovoljno, kasnije zlovoljno, ali se davalo i uzimalo od nas bez mere i prestanka. Dosta je. I suviše. Vreme je da počnemo primati. Ili bar da prestanemo abnormalno mnogo davati. Taksa za oslobođenje je davno plaćena. Hegemonije smo siti... Vojvodina odluč...

 

Isidora Sekulić: priča o panici

U svom sveobuhvatnom i trezvenom osvrtu na opšte prilike u Vojvodini iz 1928. godine, Isidora Sekulić ukazuje, između ostalog, i na posledice, kako ona to naziva, određene „panike“ koja  nagriza vojvođansko društveno tkivo:

 

Nikola Milutinović

autonomaš i sekretar Matice srpske
(Pančevo, 26.1.1879 – Novi Sad, 19.11.1969)

 

O Vojvodini, Kataloniji i grafitima

„Vojvodina je Katalonija!“, sa simpatijom će uzviknuti neki. „Vojvodina nije i ne sme biti Katalonija!“, sa zgražavanjem će reagovati drugi. Koja je od te dve strane u pravu? Za odgovor na to pitanje moramo prvo razotkriti koji su razlozi i motivi kako za prvu tako i za drugu tvrdnju.

 

Rehabilitacija fašizma

Za decembar najavljena rehabilitacija Milana Nedića, kvislinškog predsednika vlade Srbije od 1941. do 1944. godine, ne bi se mogla nikako drugačije tumačiti nego kao rehabilitacija fašizma.

 
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...